Inriktning Elteknik

Är du intresserad av ett arbete med teknisk inriktning, där det krävs noggrannhet och servicekänsla? Då är el- och energiprogrammet det rätta. Inriktningen Elteknik ger en bred kompetens där grunden är tekniska kunskaper inom ellära, elektroteknik, styrteknik och installationsteknik.

Elbranschen är en reglerad bransch på grund av de säkerhetsföreskrifter som finns. Därför genomsyrar elsäkerhet och kvalitet alla kurser. Inriktningen Elteknik erbjuder dig teknikkurser för arbete inom produktion och installation, service, underhåll, säkerhetssystem, antennanläggningar och datakommunikation. Ellära och elektroteknik är grundläggande ämnen. Där ingår det att utföra olika beräkningar vid laborationer, så goda matematikkunskaper är viktiga!

 

Under det andra läsåret studerar du framför allt kurser inom området elinstallation, med mycket praktiskt innehåll. I år tre tillkommer ännu fler praktiska kurser i de olika yrkesspecifika områdena, t ex installationer inom datanät, styrsystem och säkerhetssystem.

 

Den ökade internationaliseringen av produkter och tjänster ställer också krav på språkkunskaper, framför allt engelska. Manualer och instruktioner är ofta på engelska. Eftersom utbildningen leder fram tilll områden där kundkontakter är vanliga är social förmåga och servicekänsla viktigt.

 

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Minst 15 veckor av utbildningen förläggs till en arbetsplats, så kallad APL. Under APL tiden bedrivs utbildningen av en handledare från arbetsplatsen tillsammans med lärare från skolan. Då får du också insikt i arbetsmarknaden och har möjlighet att skapa kontakter inför framtiden.

 

Efter gymnasiet.

Efter avklarad utbildning väntar en lärlingstid som installationselektriker på 1600 arbetstimmar där arbetet sker såväl vid nyproduktion som vid ombyggnation. Därefter är du certifierad installationselektriker. Vill du studera vidare finns det många möjligheter. Antingen på någon YH-utbildning, vid Elektriska högskolan i Nyköping, kanske Allmän Elbehörighet efter några år i yrket, eller KTH via ett tekniskt basår. Vill du studera vidare vid högskola garanteras du möjlighet att läsa in den grundläggande behörigheten för att kunna söka vidare.

 

Du som vill studera vidare På Nacka gymnasium erbjuds du möjlighet att läsa in de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet till högskolan.För mer information kontakta våra studie- och yrkesvägledare. Kontaktinformation finns på www.nackagymnasium.nacka.se/studievagledning

Arbetslagsledare elprogrammet
Tommy Ringkvist
073-969 52 20, e-post: tommy.ringkvist@nacka.se